пятница, 27 ноября 2015 г.

Про назву українці, 18 сторіччя

Філіп Йоганн фон Страленберг (Philipp Johann von Strahlenberg,1676 - † 1747) - шведський офіцер і географ німецького походження, письменник про Росію. Був офіцером шведської армії короля Карла XII в Північну війну, у 1703 р. отримав чин капітана. Після битви під Полтавою він був узятий в полон і відправлений до Сибіру в Тобольськ.
З 1709 по 1722 рр. був у полоні в Подольську і в експедиції Д.Г. Мессершмідта по Сибіру. Тут він зібрав багатий етнографічний і картографічний матеріал і відомості про відкриття в Північно-східній частині Азії першої чверті XVIII сторіччя, які використовував при створенні мапи «Росії та Великої Тартарії 1730 р.»(на цій мапі відзначена також Україна)
та книги «Історико-географічний опис Північної і Східної частин Європи та Азії», виданих у світ в Стокгольмі у 1730 р.
У своїй книзі «Північна і Східна частини Європи та Азії» Страленберг написав також і про назву жителів України: 
Philipp Johann von Strahlenberg, Das Nord-und Ostliche Theil von Europa und Asia, 1730 рік, с. 42 (або - reader.digitale1, 2) 

«...на сьогоднішній день Mалоросійські Козаки в Україні або Малоросії, які поділяються на Громадян та Козаків, фактично використовують назви Українці і Козаки, та все ж ходячи поодинці можуть називатися Козаки».


Етнограф, академік російської Імператорської Академії наук і мистецтв, Йоганн Готліб Георгі (Johann Gottlieb Georgi,1729 - † 1802) написав докладний ілюстрований опис народів, що населяють РосіюЦя праця вийшла в Санкт-Петербурзі в 1776-1780 роках німецькою мовою, під назвою «Beschreibung aller Nationen des Russischen Reichs, ihrer Lebensart, Religion, Gebräuche, Wohnungen, Kleidung und übrigen Merkwürdigkeiten» («Опис усіх народів Російської держави, їх побуту, віросповідання, звичаїв, жител, одягу та інших відмінностей»). Описуючи всі народи Російської держави, Георги описав також українців, у четвертому томі, на сторінці 522 (або archive.org)


«Малоруси або Українці (Malorussen, Kleinrussen oder Ukrainer) є нащадками слов'янської колонії» й т. ін.


Німецький профессор, географ, статистик, історик Йоганн Ернст Фабрі (Johann Ernst Fabri, 1755 - † 1825
J. E. Fabri, Handbuch der neuesten Geographie: für Akademien und Gymnasien... («Підручник географії для академій і вузів»), 1790 рік. Стор. 342



































«Малороси, Малоруси або Українці населяють Україну, яка становить київську, мало і ново російську, а також слобідську Губернії».



Прибалтійський німець, офіцер і історик - Вільгельм Крістіан Фрібе (Wilhelm Christian Friebe, 1761 - † 1811), у своему творі «Про російські торгівлю, культуру, економіку, промисловість та продукцію: На додаток про деякі фізичні та статистичні спостереження / Вільгельм Крістіан Фрібе, член Вільного економічного товариства в Санкт-Петербурзі» («Ueber Russlands handel, landwirthschaftliche kultur, industrie und produkte: nebst einigen physischen und statistichen bemerkungen...»), написав наступне про назву жителів в Україні:
Том 1, 1796 рік, Стор. 174, 175




«За новими установами, які приймаються в Україні, козаки можуть вважатися скоріше як особливий клас жителів. Навіть назва: Українці, це більше, ніж назва Козаки».



Ян Непомуцен Потоцький (Jan Potocki 1761 - † 1815) - почесний член Імператорської АН у Петербурзі, етнограф, історик,  археолог, географ etc. - «Історичні та географічні матеріали про Скіфію, Сарматію та слов'ян» (Fragments Historiques Et Géographiques Sur La Scythie, La Sarmatie Et Les Slaves […]), Том 1, (або на books.google), 1796 рік, Стор. 3


«Нині існуючі слов'янські народи, які можна звести до наступних: Росіяни, Українці, Поляки, Чехи, Серби, Словаки, Хорвати і Словенці».

Комментариев нет:

Отправить комментарий